1 грудня 2012 р.

Як морозити овочі


Новий місткий холодильник «Самсунг» (на правах реклами J) не так давно з’явився на нашій кухні і замінив старенький, але робочий «Снайге». Серед плюсів «надбання» - просто-таки велетенська морозильна камера. Раніше мені вистачало місця на те, щоб заморозити зо два кілограми м’яса; але я дуже люблю овочеве рагу, та й вітамінів зимою хочеться, тому вирішила заморозити овочі.

Спеціального відділення для швидкої заморозки у холодильнику нема. Зате є досить місткий лоток із дивним призначенням – для льоду. Його-то я й використовую: овочі, порізані шматочками, викладаю шаром на пару годин – і готово, можна пакувати на зберігання. Плюси такого способу:

-          Овочі для приготування можна не розморожувати – вони спокійнісінько «дійдуть до кондиції» прямо на сковорідці чи у каструлі;
-          З пакета беремо стільки овочів, скільки треба для конкретної страви.

Але є і пара невеличких мінусів:

-          Заморожене вимагає трошки більше місця;
-          Треба не забути вийняти овочі із лотка для льоду і розкласти по пакетах – а я іноді все-таки забуваю.

До речі, пробувала різні ємності для заморожування, але поліетиленові пакети, що герметизуються, - понад усякі похвали:
-     
  •         займають мінімум місця;
  •         можуть бути різного розміру;
  •         з пакета можна вийняти рівно стільки, скільки тобі треба на порцію – а решту покласти назад у морозилку;
  •          пакети можна розмістити так, що буде видно весь «асортимент» ящикаJ

Які овочі підходять для заморозки

З того, що пробувала заморожувати – сподобалось практично все. Отож:
  •         квасоля «шпараговка» (молода квасолька, яку їдять разом зі стручками). Перед заморозкою бажано приварити і очистити від «жилок», порізати на шматочки;
  •         солодкий перець. Можна заморожувати як шматочками, так і цілими перчинами. Шматочки розморожені можна використовувати для салату або рагу; смак – ніби щойно з городу. Цілий перець можна, не розморожуючи, начинити фаршем і стушкувати. Одне «але» - суцільні перчини займають надто багато місця;
  •         білокачанна, пекінська і т.д. капуста. Нормально заморожується свіжа і напівприварена. Але у другому випадку краще вже разом із голубцями;
  •         цвітна капуста. Напівприварена, розібрана на суцвіття, порізана для рагу. Смажити цвітну капусту прямо з морозилки я ще не пробувала;
  •         помідори. Можна заморожувати, як і перець, – свіжими. Вони повністю зберігають смак і запах. Тільки цілими їх зберігати не радять – якщо не розрізати помідори, вони можуть тріснути, коли вода розшириться від заморозки;
  •         кабачки треба порізати на шматочки як для рагу. Так само чудово зберігаються у морозилці;
  •         баклажани очищую, інакше будуть гірчити. Баклажани мають цікавий присмак – ніби я додала у страву трохи муки;
  •         кукурудзу, здається, можна зберігати привареною – тільки треба зчистити її з качанів;
  •         буряк – потертий або шматочками. Щоправда, не всім подобається буряк після морозилки;
  •         цибуля чи морква – порізана і потерта для готування;
  •         зелень. Добре виходить зберігати в морозилці зелену цибульку і кріп. Їх можна скласти в порційні пакетики – для кожної страви окремо, або зробити великий пакет суміші. Не знаю, в кого як, а у мене вони не змерзаються, і можна взяти з пакета, скільки треба. От петрушка, коли сушена, зберігається краще: в морозилці вона набуває якогось дивного запаху, а дехто каже, що нею можна й отруїтись;
  •         ягоди. Заморожувати бажано окремими ягідками, а потім скласти в якусь посудинку. Пробувала зберігати ожину – для мюслів і каш, смачна, але при розморожуванні випускає багато соку;
  •         гриби. Приварені і порізані.

Напівфабрикати із власної морозилки

Окрім овочів, у морозилці можна ще зберігати чимало продуктів:
  • Скисле (або свіже) молоко на млинці чи налисники;
  • «Піджарка» із цибулі та моркви. Іноді не хочу морочитися із готуванням, такий запас дуже виручає. Тільки бажано розфасувати порційно.
  • Майже готові голубці або фарширований перець (тобто такі, що їх тільки в каструлю покласти треба);
  • Котлети (або підготовлений фарш на котлети, голубці і т.д.);
  • Пельмені, вареники, чебуреки;
  • Кажуть, можна ще зберігати все, що не встигли доїсти – аби не псувалось; поки що не пробувала.

1 коментар:

  1. Зараз сиджу в декреті. Дитинча має півтора року - до дорослого столу ще рости й рости. Щодня треба готувати свіже. Тут морозилка дуже виручає (на пару з кухонним комбайном): перемелюю різні види м'яса (переважно курятина, свинина і яловичина) з цибулею та морквою, формую фрикадельки-напівфабрикати - і кидаю в морозилку. Щодня виймаю по дві-три фрикадельки - і на вогонь, плюс картопелька, капусточка, чи інші овочі. Обід для малючка готовий менш, як за півгодини.

    ВідповістиВидалити